Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen.
Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen
Er ontstaat een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.
Bij fysiek belastende beroepen komen veelal de onderstaande voetklachten voor:
- Voorvoetklachten (metatarsalgie).
- Mortonse neuralgie (beknelde zenuw in de voorvoet).
- Standsafwijkingen van de voet, waardoor overbelasting- en houdingsklachten ontstaan.
- Hielspoor (fasciitis plantaris).
- Vetkamerschade.
Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid van werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch of elektrisch geleidend.
Certificering van werkschoenen
Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO normen:
- 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen).
- 20347:2012 Occupational (werkschoen).
- 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen.
Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.
Werkschoenen met steunzolen én certificering
Wij werken met Secosol materialen om de zolen te vervaardigen deze zijn gecertificeerd volgens DGUV 112-191 en voldoen daarmee aan de voorschriften voor aanpassingen aan veiligheidsschoenen.
Er zijn veel merken en modellen werkschoenen. Zie ook het actuele overzicht van werkschoenen die gekeurd zijn voor Secosol materialen.
Werkschoenen bij Podocentrum Alblasserwaard
Wilt u werkschoenen met steunzolen én certificering? Ria Flokstra- Visser van Podocentrum Alblasserwaard heeft de cursus Beroepsschoeisel en zooltherapie gevolgd en kan u daar over informeren. Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak.