Sportpodologie

Sportpodologie

Podocentrum Alblasserwaard voorkomt of behandelt klachten die ontstaan door sporten.
Met kennis van voeten, van de belasting van de voet bij sport en van sportschoenen kunnen wij advies over sportschoeisel geven.

Wat is Sportpodologie?

Naast het behandelen van sportklachten, weet Podocentrum Alblasserwaard alles over de de kenmerken van een sportschoen, zoals stabiliteit, demping en afwikkeling. Met deze kennis kunnen wij een weloverwogen individueel advies geven over geschikte sportschoenen en standaard inlegzolen. Ook de oude sportschoenen geven informatie wat betreft vervorming, slijtage en kwaliteit.

Voorkom sportblessures

Sporten is belangrijk, maar sporten op goede schoenen is nog veel belangrijker. Door het gebruik van onjuiste of versleten schoenen kunnen blessures optreden. Wanneer er geen klachten zijn is het niet wenselijk om met zolen te gaan werken.

Belangrijk is dat u de juiste schoen aanschaft voor de sport die u beoefent. Zo zijn er bijvoorbeeld voor hardlopers schoenen opgebouwd met materialen van verschillende Shore waarde (mate van hardheid) in de sportschoen. Verder is het van belang dat u de sportschoen op tijd vervangt zodat stabiliteit en demping gewaarborgd blijft.

Voor wie is Sportpodologie?

Podocentrum Alblasserwaard behandelt sporters met klachten aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, pezen, en spieren. Door overbelasting kunnen daardoor klachten ontstaan.

Onderstaand vind u een overzicht van veel voorkomende klachten bij sporters:

Achillespeesklachten (pijn aan de achterzijde van de hiel)

Kenmerken

Typische verschijnselen bij achillespeesklachten zijn pijn bij de eerste passen uit bed en na bijvoorbeeld het wandelen of sporten. Vaak is de pijn tijdens beweging minder of zelfs over, maar wordt dit na de beweging weer erger.

Een pees raakt tijdens de beweging meer doorbloed en daardoor worden de klachten minder. Mensen zeggen vaak de pijn eruit te lopen. Dit is een verkeerde gedachte. Een peesklacht heeft vier stadia, waarvan men in het laatste stadium continu pijn heeft. Ook kan er een slijmbeursontsteking tussen het hielbeen en de pees zitten. Door middel van de echografie kunnen we dit onderscheiden.

Oorzaken

De klacht kan ontstaan door overbelasting, overpronatie (het naar binnenkantelen van de voet tijdens de afwikkeling) en bij sporten verminderde demping in de schoenen. Aanpassing van het trainingschema of onbelast sporten (bijvoorbeeld fietsen) is vaak het advies.

Behandeling

Door het maken van zolen in combinatie met de juiste schoenen kunnen we u goed behandelen. Soms kan alleen een standaard oplossing of hakverhoging ook voldoende zijn.

Klachten bij het hardlopen

Bij hardlopen zijn goede schoenen heel belangrijk. Podocentrum Alblasserwaard kan u adviseren door middel van een gangbeeldanalyse. Hierdoor kunnen we kijken of er overpronatie is. Dit is het teveel naar binnen kantelen van de voet tijdens de afwikkeling. Hardloopschoenen zijn opgebouwd met materialen van verschillende Shore waarde (mate van hardheid).

Demping van de schoen

Na 1500 km of na 2 jaar is de demping in de schoen sterk verminderd. Daardoor kunnen ook achillespeesklachten ontstaan.

Sportcompressiekousen

Sportcompressiekousen kunnen de klachten verminderen door druk van de enkel meer naar de knie te verplaatsen. Daarnaast zorgt dit voor een verbeterde spierprestatie, sneller herstel, langere prestatieduur en minder spiervibratie.

Tijdens de voetlanding in de loopbeweging zorgen de kousen ervoor dat er veel minder sprake is van zijwaartse (laterale) trilling en dus schudbelasting van de relatief zware kuitspieren. Hierdoor ontstaan er minder trekkrachten aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.

Shin Splint klachten (pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen)

Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen komt het meest voor bij hardlopen, volleybal en basketbal. Deze klacht kan ontstaan door overbelasting, te weinig demping, maar meestal door overpronatie (het teveel naar binnen kantelen van de voet tijdens de afwikkeling). De trainingsintensiteit dient bij klachten aangepast worden in overleg met de trainer.

Behandelingen

Er zijn meerdere therapieën mogelijk, bijvoorbeeld een corrigerende zool, medical taping, fysiotherapie en braces of compressiekousen. Sportcompressiekousen kunnen de klachten verminderen door druk van de enkel meer naar de knie te verplaatsen. Dus minder op de aderen, slagaderen en spieren van de voet. Daarnaast zorgt dit voor een verbeterde spierprestatie, sneller herstel, langere prestatieduur en minder spiervibratie.

Sever Shins hielpijnklachten bij kinderen (8 – 14 jaar)

Het komt steeds meer in onze praktijk voor dat er sportende kinderen in deze leeftijdscategorie met forse hielpijnklachten komen. Uit onderzoek is gebleken dat de grootste groep bestaat uit jongens van 9 tot 12 jaar. Voetbal, hockey en korfbal zijn de sporten waar Morbus Sever Shins het meeste voorkomt. Er is dan een irritatie bij de groeischijf ontstaan. Met echografie is dit goed in beeld te brengen.

Waarom Sportpodologie?

Iedereen die een sport beoefent wil dat graag klachtenvrij blijven doen. Helaas ontstaan er klachten door diverse oorzaken zoals overbelasting, verkeerd schoeisel en afwijking in gangbeeld. Onze specialiteit is om samen met de klant in kaart te brengen hoe de klacht is ontstaan en wat voor therapie we in kunnen zetten.

Blessure- en pijnvrij bewegen

Het doel van Podocentrum Alblasserwaard is om door middel van een podologisch onderzoek en bewegingsanalyse blessure- en pijnvrij bewegen mogelijk te maken door middel van sportzolen, schoenadvies en medical taping techniek voor alle sporters.

Maak een afspraak

U kunt via ons online afsprakensysteem zelf een afspraak plannen in onze agenda.