Welke aandoeningen kunnen er rondom de hiel ontstaan?

In en rondom de hiel kunnen allerlei voetklachten ontstaan. Denk hierbij aan een hielspoor, een ontstoken peesplaat, vetkamerschade of een ontstoken achillespees. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door overbelasting, overgewicht of een trauma. Een lopend of staand beroep en het dragen van verkeerde schoenen (bijvoorbeeld platte slippers in de zomer) kunnen een oorzaak zijn.

Hieronder worden de bovenstaande aandoeningen verder uitgelicht:

 • Hielspoor
  Een hielspoor is een kalkspoor aan de onderzijde of achterzijde van het hielbeen. Dit kalkspoor ontstaat door trekkracht van de pees bij de aanhechting op het bot. Symptomen van deze voetklacht is een stekende pijn bij belasting.
 • Ontstoken peesplaat onder de voet
  Deze voetklacht wordt ook wel plantaire fasciitis genoemd. Dit is een ontsteking bij de aanhechting van de peesplaat aan de onderzijde van het hielbeen. Symptomen van deze voetklacht zijn pijnlijke eerste stappen vanuit rust (startpijn) en een toenemende stekende pijn bij belasting.
 • Vetkamerschade
  Vetkamerschade wordt in de volksmond ook wel een doorgezakte voorvoet genoemd. Tussen de peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem(kussentjes) die door overbelasting (staand beroep en overgewicht) en het ouder worden lek kan raken en daardoor in dikte verminderd. Hierdoor komt er meer druk onder de bal van de voet en de hiel. Dit voelt alsof je met de botjes op straat loopt. Deze voetklacht komt steeds vaker voor doordat onze voeten te eenzijdig worden gebruikt en er weinig op blote voeten wordt gelopen.
 • Achillespeesontsteking
  Pijnklachten door een ontstoken achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Zowel de pees zelf kan ontstoken raken, maar ook de aanhechting van de achillespees aan het hielbeen. Symptomen van deze voetklacht zijn startpijn en een toenemende stekende pijn bij belasting.

Diagnose van aandoeningen rondom de hiel

De pijnsensatie kan bij diverse aandoeningen bijna hetzelfde zijn. Daarom kan het heel lastig zijn om de juiste diagnose te stellen bij hielpijn. Door middel van echografie kan Podocentrum Alblasserwaard gelukkig heel duidelijk zien waardoor de pijn wordt veroorzaakt.

Behandelingen van aandoeningen rondom de hiel

Het is belangrijk om per aandoening de juiste therapie in te zetten en oefeningen mee te geven. Denk hierbij aan:

Verwijzing naar fysiotherapie voor  shockwave therapie of EPTE wanneer de klachten niet overgaan.

Maak een afspraak

Benieuwd wat Podocentrum Albasserwaard voor uw hielklachten kan betekenen?